Szövet & függöny kisokos 

 

Szövetek tisztítása

Szeretnénk pár tanáccsal segíteni vásárlóinkat, hogy a választott szövetek hosszú élettartamuk alatt se veszítsenek színükből és minőségükből.

Vásárlás előtt bőződjünk meg arról, hogy a választott kárpit milyen
módon tisztítható. Ne használjunk más tisztítási eljárást, mint amit
javasolnak. Ajánlatos tisztítás előtt egy kisebb felületen kipróbálni a tisztítószert, mert előfordulhat, hogy a tisztítószer elszínezi a kárpitot.

Soha ne használjuk közvetlen tisztítószert a kárpiton. Tegyük a tisztítószert puha ruhára és körkörös mozdulatokkal kívülről befelé haladva szüntessük meg
a szennyeződést. Ne dörzsöljük erősen a kárpitot, mert bolyhosodás alakulhat ki. Mindig várjuk meg, hogy teljesen megszáradjon a felület. Ha szükséges ismételjük meg a tisztítást. A függöny jellegű anyagok többsége nem szereti a centrifugát, ezért erre figyeljünk mosáskor. Ezeket az anyagokat célszerű mosás után fellógatva szárítani. A vasalásnál szintén legyünk figyeljünk a jelzésekre és finoman bánjunk az anyaggal.

 

Tisztítási jelek értelmezése

Anyagismeret

Zsenília

A zsenília egy bolyhos hímzőfonal, mely vastagabb keresztirányú szálakból szőtt anyag. Közkedvelt puha tapintása, változatos színe és mintája végett. Több féle változata létezik. A szálakat keverhetik selyem, pamut, bársony, akril vagy poliészter szálakkal. Mindegyik más előnyökkel rendelkezik, mint nagy kopásállóság, színtartósság, extra puha tapintás, könnyű tisztíthatóság. Ezek a szövetek modern és klasszikus változatban egyaránt megtalálhatóak, ezért napjaink egyik legkeresettebb kárpitja.

 

Velúr jellegű

A velúr jellegű textil kötött, hurkolt vagy szövött eljárással készül. A gyártás eljárása során, vagy utólagos csiszolással, bolyhozással hozzák létre ezt a felületet. Sűrűn használt változat a mikro szálaknak egy alapkelmére ragasztással történő felvitele is, amellyel különlegesen sűrű száltakaró képezhető. Ezek az anyagok nem szívják magukba a szennyeződést, így könnyű tisztántartani. Az Aquaclean technológiával készült textileket vízzel tisztíthatjuk. Igen magas kopásállósággal rendelkeznek. Lágy tapintásúak, hatalmas színválasztékban kapható és könnyen munkálhatóak. Tökéletes választás bútorkárpitnak, falikárpitnak vagy dekorációs célokra.

Bársony

A bársony egy puha tapintású, lágy alapszövet, melynek egyik felületét az alapszövetből szabadon kiemelkedő sűrű, rövid, bolyhos fonalrészek borítják. A láncfonalak alaphelyzetükben egymás mellett, egy síkban helyezkednek el. Aszerint, hogy milyen elrendeződésben helyezkednek el a szövetben azok a kereszteződési pontok, ahol a láncfonal van felül, nagyon sokféle jellegzetes mintázatú szövetszerkezet ismert. A szövetben az egyes lánc- ill. vetülékfonalak kölcsönösen keresztezik egymást. Attól függően, hogy a láncfonalak közül hol melyik van a vetülékfonal felett, ill. alatt, különböző kötésmódok alakulnak ki. A bársony minősége attól függ, hogy milyen hosszúságúra vágják és milyen szállal keverik. Minél hosszabb és sűrűbb, annál értékesebb, erősebb. Régen a bársonyt csak a tehetősebbek engedhették meg maguknak. Sok területen használták az a szép anyagot, mint művészetben, ruházatban, lakáskultúrában és a textiliparban. Napjainkban is közkedvelt puha tapintása, erős tartása, végtelen szín és minta kavalkádja végett.

Vászon

A vászon egy len – kender vagy vékony pamutfonalból vászonkötéssel szőtt
szövet. A vászonkötés a szövés legegyszerűbb formája. Egyszerű vászonkötés, amelyben minden egyes vetülékfonál áthalad minden egyes láncfonal alatt és felett váltakozva. A vászon fonalakat bársonyszállal keverik, melyek különböző vastagságúak, ezért a csíkok eltérőek. Ezt a mintázatot a minimalista és country stílust kedvelők szeretik. Erőssége a
szövés sűrűségétől és a fonal vastagságától függ. Szívesen használják több területen is, mint bútorkárpitként, ablakok sötétítésére, képzőművészetben, ruhaiparban vagy a textiliparban. Több színben készül, de igazán a nyers és természetes színeket kedvelik leginkább.

 

Selyem

A selyem az ókori kínából ered, ahol évezredeken át féltve őrizték titkát. Két kínában járt szerzetes csempészték be európába 552-ben. A selyemgubó feldolgozása munkaigényes és körülményes volt, ezért ” aranyárban ” mérték. Csak a kiváltságosok engedhették meg maguknak ezt a kelmét. Számtalan helyen megtalálhatjuk a selymet. Nem csak a ruhaiparban hasznosították. Használták lakáskultúrában, művészetben. Díszítettek vele falakat, ablakokat. Olykor képeket is festettek kifeszített selyemtáblára. A híres perzsaszőnyegek készítésénél is alkalmaztak selyemszálakat, de a kozmetikai iparban és a gyógyászatban is alkalmazásra találtak a selyemszálakra. Manapság luxus a valódi selyem, így felváltotta helyét a műselyem, mely árban és erősségében nagyobb sikernek örvend.

Műselyem

Napjainkban több féle műselymet ismerünk. Legkedveltebb változata a lyocell, mely puha tapintású és jobb nedvszívó képességű. Száraz és nedves állapotban egyaránt erős szál, a belőle készült textília szép esésű. A gyűrődésre sokkal kevésbé érzékeny, mint a viszkóz termékek. Ennek az előállítása természetbarát, hiszen nincs szükség káros anyagok hozzáadására és csak minimális vízre van szüksége. A lyocell szálasanyagot keményfából, újabban bambuszból vagy eukaliptuszból – nyert cellulózt N-metilmorfolin-N-oxid-ban (NMMO) oldják és ebből az oldatból húzzák a szálakat. Erős, szép esésű textil, mely óriási szín és mintaválasztékkal készül. Kedvelt anyaga a ruhaiparnak, lakástextilnek és műszaki textileknek.

Gobelin

A gobelinhímzés egy szövéstechnikát utánzó technika, ami a keresztöltés balról jobbra dőlő felét használja alapöltésként. Ezt a szövési technikákat már az ókorban is ismerték. Nevét 1662-ben Jean és Philibert Gobelin kelmefestők telkén álló francia királyi kárpitszövő műhelyről kapta. A korai gobelin anyaga gyapjú volt. A 13. századtól lenfonallal helyettesítették a tartófonalakat, hogy tartósabb legyen. A 15. században arany és ezüstfonalat szőttek bele, amitől a gobelin színben gazdagabb, vékonyabb, hajlékonyabb lett. Ezekkel az ötvözetekkel drága kelméket és díszdobozokat készítettek.
A középkorban gyakran fedtek be vele falakat, melyek a díszítés mellett még szigetelésként is működtek. Megtalálható volt bútorokon, templomokban. Használták ruhák gallérjaként vagy gombként. A művészetben is fellelhető volt. Több alkalommal hímeztek meg híres festményeket. Napjainkban is kedvelt díszítő eleme a lakásnak.

Textilbőr

Először is tudni kell, hogy minden textilbőr műbőr, de nem minden műbőr textilbőr. A textilbőr egyik fontos tulajdonsága, hogy lélegző felülettel van ellátva, ellenben a műbőrrel. A textilre PU habot visznek fel rétegekben. Minél vastagabb a poliuretán habréteg, annál erősebb a textilbőr. Ezek a rétegek megakadályozzák, hogy a szennyeződés bejusson a szövetbe. A rétegeket valódi bőrre hasonlító mintára nyomják. Van amelyik koptatott és fényes nyomott motívumokkal díszített, akad fényes vagy gyöngyházfényű. Színe a klasszikustól a legmodernebb színekig megtalálható. A mai technika segítségével óriási előnyre tett szert a textilbőr gyártás. Van UV álló, extra puha tapintású, égéskésleltetett, vízlepergető tulajdonságú, hígító álló és van, amelyik a sós víznek is ellenáll. A textilbőrök többsége igen magas kopásállósággal rendelkezik. Tisztítása nagyon egyszerű. Felületét elég egy tisztítókendővel vagy csupán vizes ruhával áttörölni. Könnyen munkálható anyag, ezért sok területen használják. Kedvelt anyag a ruházatban, lakáskultúrában, autó és jachtok kárpitjaként, dekorációként és sportcikkek
gyártásában is megtalálhatjuk. Bátran válasszon textilbőrt igényei alapján.

Zsákszövet

A natúr zsákszövet, jutaszövet növényi rostból készült durva textúrájú természetes anyag. A zsákszövetet több területen is használják. Az élelmiszeriparban só, cukor, gabonák vagy zöldségek tárolására. Használják kertészetben, dekorációs anyagként, de kárpitosok és szobrászok is szívesen dolgoznak vele. Mára divatos anyaggá nőtte ki magát. Bár kissé durva a tapintása, de ha lágyabb szálakkal keverik, ezt a tapintást lehet lágyítani. Szálmintái egyenetlenek, de pont ettől természetes. Rendkívül erős, rugalmas és egyszerű a tisztítása, akár mosógépbe is tehetjük. Kedvelt anyag a vintage és a minimalista stílus hívei között.

Pamut

A pamutot a gyapotnövény magjain lévő finom szálaiból készítik. A pamutszálak csavarodott szalag alakúak. Minél vékonyabb és hosszabb szálú, annál értékesebb. A pamutszál anyagának 96%-a cellulóz, ezért 120 °C-ig bírja a hőt. Egyik legfontosabb textilnyersanyag, melyet kiváló tulajdonságainak köszönhet. Erős kopásállóság, puha tapintás, jó vízszívó képesség, jó elektromos szigetelő és szerves oldószerek nem károsítják. Kiválóan színezhető és fehéríthető. Számos területen használják, mint ruházatban, lakáskultúrában (terítők, függönyök, törölközők, ágyneműk, bútorhuzatok), egészségügyben vagy a textiliparban. Nagy szín és mintalehetőségek tárházát kínálja. Mosógépben is tisztítható.

Jacquard

A jacquard szövés Joseph Marie Jacquard francia feltaláló, a szövőszék továbbfejlesztőjének találmánya (1805), ami mintás vagy ábrás szövetek gyártásánál alkalmazott gép. Ezeket a gépeket nagy mintaelemű szövetek készítéséhez használják A különféleképpen keresztező láncfonalak száma 2500 vagy 2600 is lehet. A jacquard szövetet több bonyolult szövési eljárással készítik, attól függően, milyen mintát szeretnének. A minta minden sorának egy-egy lyukkártya felel meg. A lyukasztott kártyákat megfelelő sorrendben összefűzik és végül végtelenítik, hogy a minta folyamatosan ismétlődhessék a szövőgép működése folyamán. Amikor az összefűzött kártyák teljesen körbeértek, kialakul a mintaelem a hosszanti irányban.
A jacquard kedvelt különleges szövése, nagy szín és minta kavalkádja miatt.
Más fontos előnyökkel is rendelkezik. Magas a kopásállósága, teflonos vagy  égéskésleltetett felületű, szennytaszító, puha tapintás és rugalmasság. Sok minden készül belőle, mint függöny, ágytakaró, terítő, bútorkárpit, ruházat.
Tisztítása könnyű. Akár gépben is mosható.

+ rövidítések

AC    –   Acetát
CO    –   Pamut
CV    –   Műselyem
EL     –   Elasztán
JU    –    Juta
LI      –   Vászon
LRX   –       Lurex
MA   –       Modakril
PA     –       Polamid
PAN  –       Akril
PC     –       Poliakril
PE     –       Polietilén
PL, PES  –  Poliészter
SE          –   Selyem
VI, VIS   –   Viszkóz
WM      –    Moher
WO       –    Gyapjú